Bra att veta om Scalibor® vet.

Scalibor® vet. är ett receptfritt läkemedel i form av ett halsband för användning till hund. Halsbandet skyddar hunden mot fästingar och myggor i 5-6 månader och finns i två storlekar:

Scalibor® vet. 48 cm (0,76 g) används till små och medelstora hundar.

Scalibor® vet. 65 cm (1,0 g) till större hundar.

Genom att behandla hunden med Scalibor® vet. undviker du att dra in fästingar i bostaden, fästingar som i sin tur även kan smitta oss människor med olika sjukdomar. Som godkänt läkemedel är halsbandet noggrant dokumenterat och ska därför inte förväxlas med andra, icke dokumenterade varianter som kan förekomma i djur- eller zoobutiker.

  • Halsbandet sätts på hunden som ett vanligt halsband. Justera gärna halsbandets spänning efter 1-2 veckor. Man kan med fördel också snurra halsbandet några varv med jämna mellanrum under behandlingstiden.
  • Efter de första fem dygnens behandling kan hunden simma och sköljas med vatten utan att den fästingskyddande effekten avtar. Den aktiva substansen är inte vattenlöslig. Ta av halsbandet före simning, om du bedömmer att hunden kan tappa halsbandet i vattnet.
  • Om hunden schamponeras reducerar den fettfilm på hundens hud där halsbandets aktiva substans skall verka. Den fästingskyddande effekten kan i sådana fall utebli. Undvik därför schamponering veckan innan behandlingen påbörjas och under hela behandlingstiden.
  • Halsbandet skall sitta på hunden under hela behandlingstiden. Det kan avlägsnas under del av dag vid t.ex. jakt eller simning.
  • Det går bra att ha katt i samma hushåll som en hund med Scalibor-halsband, under förutsättning att katten inte slickar intensivt på den behandlade hunden.
  • Även om hunden är behandlad med Scalibor® vet. bör den visiteras dagligen avseende eventuell förekomst av fästingar. I sällsynta fall kan fästingar förekomma även på en behandlad hund.
  • Hundar som är ovana vid halsband kan klia sig de första behandlingsdagarna. Detta är i normala fall övergående. Om biverkningar såsom klåda, rodnad, stark oro eller håravfall skulle uppstå, bör halsbandet tas av och hunden schamponeras.